Montag, 31. Januar 2011

Víkendové meníčko podle Itala v kuchyni!

Mrkvová polévka s bagetkou a olivovým patté

Mrkvová polévka | foto: kulinarskedelikatesytp.cz 
Ingredience:

(4 porce)
4 velké mrkve
1 cibule
1 brambora
1,5 dl mléka
starší pečivo
150 g oliv taggiasche 
čerstvá majoránka
olej extra virgin, sůl

Postup:


Nakrájíme cibulku na jemno a mrkev na půlměsíčky. Na oleji orestujeme, poté přidáme bramboru nakrájenou na kostičky, také chvilku povaříme a zalijeme vodou, aby zelenina byla zcela ponořená. Zaklopíme pokličkou a 30 minut vaříme.

Mezitím připravíme bagetky – v troubě na střední teplotu necháme plátky bagety vysušit, aby byly křupavé. Olivy s olivovým olejem a lístky majoránky rozmixujeme do krému. Dochutíme solí a patté namažeme na bagetky.

Polévku propasírujeme, zalijeme mlékem, osolíme a povaříme ještě 
5 minut.
Polévku podáváme s bagetkami s olivovou tapenádou.

Luccio al vino bianco Štika na bílém víně

Štika na bílém víně foto: kulinarskedelikatesytp.cz

Ingredience:
(2 porce)
čerstvá štika o váze 1 kg
1 šalotka
2 mrkve
2 lžíce hladké mouky
2 dl smetany
1 dl bílého vína
chlebové krutony
70 g másla, sůl

Postup:


Štiku očistíme od šupin a vyfiletujeme – po hřbetu páteře rybu nařízneme a nožem jedeme po kostech tak, abychom je “cítili”. Zařízneme u ocasu, odstraníme hlavu a zbyde nám filet. Zbytek kostiček odstraníme pinzetou.

Šalotku nakrájíme na jemno a zpěníme v pánvi na másle do zlata. Mrkev nastrouháme a přidáme k cibulce, necháme chvilku orestovat, zalijeme bílým vínem a necháme přejít varem. Filety štiky dáme do pekáčku, osolíme a přelijeme omáčkou z pánve. Poté směs nalijeme na štiku, kterou jsme dali do pekáčku, přikryjeme alobalem a zapečeme v troubě na 200° asi 10 minut.

Po upečení vyjmeme rybu z pekáče, omáčku nalijeme zpět do pánve, přisypeme trochu mouky a smetanu. Chvilku povaříme, aby omáčka zhoustla a dochutíme solí. Štiku servírujeme s omáčkou a opečenými chlebovými krutony.

Čokoládový mousse


Čokoládový mousse foto: kulinarskedelikatesytp.cz
Ingredience:

60g zlatých rozinek
60ml rumu
75 g hořkého kakaa + navíc na poprášení
75 g hladké mouky
65 g cukru krystal
500 ml mléka
1 lžička vanilkové esence
60 g másla
125 ml smetany ke šlehání

Postup:

Dejte zlaté rozinky do malé misky s rumem. Nechte nasáknout 15 minut. Do středně velkého kastrolku dejte kakao, mouku, a cukr a dobře promíchejte. Postupně vmíchejte mléko a vanilkovou esenci.

Přendejte na střední oheň a přiveďte k varu. Za stálého míchání povařte 4 minuty.

Přidejte sultánky a máslo a zvolna vařte další 4 minuty. Odstavte a nechte vychladnout.

Dejte uvařenou rozinkovou směs do dezertních misek nebo sklenic. Chlaďte pak v lednici alespoň 2 hodiny.

Těsně před podáváním ušlehejte tuhou šlehačku. Ozdobte mousse šlehačkou a poprašte trochou kakaa.

šéfkuchař: pan Juriš, kuchtička: TP

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen