Suroviny:
400 g brambory oškrabané
250 g houby čerstvé případně jen lišky
50 g máslo
150 ml kysaná smetana
60 g mouka pšeničná hladká
5 vajec
kmín drcený, bobkový list, pepř černý, sůl, cukr krupice,ocet obyčejný, kopr čerstvý
Postup:
Na kostky krájené brambory vařte v osolené vodě s kmínem a celým kořením zavázaným do gázového balíčku nebo vyvařovacího sítka. Také můžete koření vyvařit zvlášť v rendlíku a odvar vlít do polévky.
Zvlášť na másle osmahněte a následně, když pustí šťávu, poduste čerstvé, předem nakrájené houby a to nejméně 15 minut.
Do kysané smetany rozmíchejte důkladně hladkou mouku a vzniklou kašičkou pak zahustěte polévku. Do ní přidejte podušené houby a asi dvacet minut vše za stálého míchání zvolna vařte.
V závěrečné fázi přípravy vyjměte balíček (sítko) s kořením. Podle chuti polévku doplňte trochou octa svařeným se lžičkou cukru - polévka má mít navinulou chuť. Na konec přidejte posekaný, čerstvý kopr.
Do každé porce polévky patří vajíčko. Může být klasicky vařené nebo tak zvané ztracené vejce, tedy velmi zvolna uvařené v osolené a okyselené vodě. případně můžete před koncem varu polévky syrová vajíčka do polévky vmíchat a nechat je ztužit velmi mírným varem.
zdroj: http://ceskykulinar.cz/recept/jihoceska-kulajda
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen