Samstag, 27. August 2011

Jihočeská kulajda podle Petra Stupky

Suroviny:


400 g brambory oškrabané
250 g houby čerstvé případně jen lišky
50 g máslo
150 ml kysaná smetana
60 g mouka pšeničná hladká
5 vajec
kmín drcený, bobkový list, pepř černý, sůl, cukr krupice,ocet obyčejný, kopr čerstvý

Postup: 


Na kostky krájené brambory vařte v osolené vodě s kmínem a celým kořením zavázaným do gázového balíčku nebo vyvařovacího sítka. Také můžete koření vyvařit zvlášť v rendlíku a odvar vlít do polévky.

Zvlášť na másle osmahněte a následně, když pustí šťávu, poduste čerstvé, předem nakrájené houby a to nejméně 15 minut.

Do kysané smetany rozmíchejte důkladně hladkou mouku a vzniklou kašičkou pak zahustěte polévku. Do ní přidejte podušené houby a asi dvacet minut vše za stálého míchání zvolna vařte.

V závěrečné fázi přípravy vyjměte balíček (sítko) s kořením. Podle chuti polévku doplňte trochou octa svařeným se lžičkou cukru - polévka má mít navinulou chuť. Na konec přidejte posekaný, čerstvý kopr.

Do každé porce polévky patří vajíčko. Může být klasicky vařené nebo tak zvané ztracené vejce, tedy velmi zvolna uvařené v osolené a okyselené vodě. případně můžete před koncem varu polévky syrová vajíčka do polévky vmíchat a nechat je ztužit velmi mírným varem. 

zdroj: http://ceskykulinar.cz/recept/jihoceska-kulajda

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen