Čokoládový koláč | foto: kulinarskedelikatesytp.cz |
1 hrnek (150 g) hladké mouky
2 lžíce hořkého kakaa
3/4 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky soli
1/4 hrnku (60 g) másla
3/4 hrnku (150 g) cukru krystal
1 lžička vanilkové esence
2 velká vejce
1 hrnek (250 g) neslazeného jablečného pyré
1/2 hrnku (90 g) úlomků hořké čokolády
1/2 hrnku (50 g) nasekaných vlašských ořechů
Postup:
Předehřejeme troubu na 180°C (plynová trouba stupeň 4).
Předehřejeme troubu na 180°C (plynová trouba stupeň 4).
Vymažte máslem a vysypte moukou formu o rozměru ca. průměr 20 cm.
Ve středně velké míse rozmíchejte mouku, kakao, jedlou sodu a sůl.
Ručním mixérem, nastaveným na střední rychlost, ušlehejte ve velké míse máslo, cukr a vanilkovou esenci do krémova.
Postupně přidávejte vejce a pokaždé vždy dobře ušlehejte.
Nízkou rychlostí postupně zašlehejte suché přísady střídavě s jablečným pyré.
Přendejte těsto do připravené formy a posypejte nalámanou čokoládou a nasekanými ořechy.
Pečte 30-35 minut. Pro kontrolu píchněte do středu těsta špejlí, po vytažení by měla být suchá.
Ručním mixérem, nastaveným na střední rychlost, ušlehejte ve velké míse máslo, cukr a vanilkovou esenci do krémova.
Postupně přidávejte vejce a pokaždé vždy dobře ušlehejte.
Nízkou rychlostí postupně zašlehejte suché přísady střídavě s jablečným pyré.
Přendejte těsto do připravené formy a posypejte nalámanou čokoládou a nasekanými ořechy.
Pečte 30-35 minut. Pro kontrolu píchněte do středu těsta špejlí, po vytažení by měla být suchá.
Nechte koláč zcela vychladnout ve formě.
TP tip: Pokud doma nemáte hotové pyré, není problém si ho rychle vyrobit. Než začnete s přípravou samotného koláče oloupejte si 3-4 jablka. Nastrouhejte na hrubém struhadle a dejte vařit do hrnce. Vaříme tak 15 minut, když začnou jablka bublat. Poté necháme vychladnout a použijeme viz. recept.
TP tip: Pokud doma nemáte hotové pyré, není problém si ho rychle vyrobit. Než začnete s přípravou samotného koláče oloupejte si 3-4 jablka. Nastrouhejte na hrubém struhadle a dejte vařit do hrnce. Vaříme tak 15 minut, když začnou jablka bublat. Poté necháme vychladnout a použijeme viz. recept.
Dobrou chuť!
zdroj: Zlatá čokoládová kniha, nakladatelství Fortuna Libri
zdroj: Zlatá čokoládová kniha, nakladatelství Fortuna Libri
Hodně dobrý koláč ! Akorát mě mrzí, že ho nemám tak víc "brownie" jako na obrázku :) Příště zkusím péct kratší dobu.
AntwortenLöschen