Sonntag, 28. April 2013

Jablečný koláč postavený na hlavu

foto: kulinarskedelikatesytp.cz
Pro změnu je tady velmi jednoduchý a rychlý koláč - obrácený jablečný koláč. Těsto je podobné, jako na bábovku a chutná opravdu výtečně!


Ingredience:


Těsto:
4 vejce
200 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
100 ml vody
100 ml oleje (nebo rozehřátého másla)
špetku soli
1 lžíci kakaa
pečicí papír

Jablečná vrstva:
1 kg jablek
100 g krupicového cukru (podle sladkosti jablek)
2 lžíce mleté skořice

Postup:


Připravíme si plech s pečicím papírem a zapneme troubu na 180°C.

Oloupeme jablka a zbavíme jich jadřinců. Nejprve jablka rozkrojíme na půl a půlky poté na asi 5mm plátky. Plátky pokládáme těsně vedle sebe na plech. Pak zasypeme cukrem a skořicí.

Mezitím si v míse vyšléháme do pěny žloutky s moučkovým i vanilkovým cukrem. Přidáme 100 ml vody a 100 ml oleje a opět vyšleháme. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem.

Ušleháme sníh z bílků a špetky soli a vmícháme do připraveného těsta. Zhruba polovinu odlijeme do druhé misky a přidáme do ní kakao. Promícháme. Jablka přelijeme nejprve světlým a potom tmavým těstem. Pečeme asi 20-25 minut.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen