Sonntag, 5. September 2010

Mramorová bábovka - klasika, která neomrzí

Klasická bábovka | foto: kulinarskedelikatesytp.cz
Bábovka, to je prostě klasika. A když už se jednou naučíte jí upéct, nikdy to nezapomenete. Mě bábovku naučila mamka a poprvý jsem jí upekla, když mi bylo 12. Myslím, že bych jí dnes dokázala upéct i nazpamět a poslepu. Tak tady je můj osvědčený recept na pěkně nabušenou lahodnou bábovku...


Ingredience:


500 g polohrubé mouky
150 g krupicového cukru
5 vajec
1,5 dcl oleje / nebo rozehřátého másla
1,5 dcl vody
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
3 lžíce kakaa
pro chuť citrónovou kůru, nemusí být

Postup:


Jako první krok si vymažeme formu na bábovku. Nejlepší je, vzít kousek másla, formu s nim vytřít a ještě posypat moukou.

A teď jdeme na těsto. Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky dáme do jedné mísy. Bílky do druhé, abychom je později mohli šlehat. Ke žloutkům přidáme cukr a vanilkový cukr a hodně mícháme. Respektivě vyšleháme do pěny. Přidáme olej, nebo rozehřáté máslo (vychlazené!) a vodu. Opět mícháme. Musí vzniknout vláčné těsto.

Z bílků si vyšleháme sníh a pomalu ho přidáváme do těsta. Ještě špetka citrónové kúry a základ je hotov.

Odebereme si přibližně 1 třetinu těsta a přidáme do ní kakao. Pečlivě zamícháme.

Připravíme si formu a lijeme do ní střídavě bílé a hnědé těsto. Vznikne tak pěkný mramorový vzor. Pečeme na 150-180°C v horkovzdušné troubě asi 30-45 minut. Záleží samozřejmě na troubě, kterou vy ale jistě znáte a víte, jak peče.

Jestli je bábovka hotová, poznáte podle toho, že do ní zapíchnete špejli. Po vytáhnutí by na špejli nemělo nic lepit. Hotovou bábovku pak vyndejte z trouby a vyklopte (po vychladnutí). Navrh jí můžete lehce posypat moučkovým cukrem, dělá to hezký dojem.

Dobrou chuť!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen