Sonntag, 5. September 2010

Tvarohové buchty. Nebo raději povidlové?

České buchty | foto: kulinarskedelikatesytp.cz
Vždycky jsem je ráda jedla (hlavně ty s tvarohem!), ale nikdy jsem neviděla, jak se vlastně dělají. A když mi to jednou mamka ukázala, sama jsem to chtěla vyzkoušet. A tohle je výsledek, moje první buchty...

Ingredience:


Těsto:
1 kg polohrubé mouky (nebo napůl smíchat hladkou a hrubou)
100 g tuku
80 g cukru
1 až 2 žloutky
40 g droždí
necelé 3/4 l mléka
citrónová kůra
lžička soli

Tvarohová náplň:
400 g tvarohu
2 žloutky
citrónová kůra, cukr a rozinky podle chuti

Tip: Z 1 kg mouky jsou dva velké pekáče buchet, tj. asi 40 až 50 kusů.

Postup:


Zaděláme těsto. Do mísy prosejeme mouku a trochu jí oddělíme na přisypání. V hrnečku necháme v části vlahého mléka nakynout droždí (cukr odebíráme z celkového udaného množství). Když máme kvásek vykynutý, vložíme do utvořeného důlku v mouce žloutky a tenkým pramínkem přiléváme kvásek, který hned od žloutků vtíráme vařečkou. Přidáme další mléko, rozpuštěný tuk, citrónovou kůru a nakonec sůl. Těsto necháme kynout na teplém místě, a když dvakrát tolik nabude, zpracováváme je.

Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Všechny ingredience smícháme.

Z těsta vykrajujeme v míse pomoučenou lžící kousky, které klademe na pomoučený vál a pak prsty rozprostřeme a naplníme. Potom buchty dobře uzavřeme stisknutím okrajů, zvláště nadíváme-li je řidší tvarohovou nádivkou. Klademe je do pekáče vymazaného rozpuštěným tukem spojenou částí dolů - přitom je mezi sebou promažeme tukem. Do pekáče klademe volně, aby mohly správně nabývat. 

Pak je necháme ještě 15 až 20 minut nakynout a dáme do dobře vyhřáté trouby péct. Po chvíli plamen zmírníme. Pečeme je asi 30 až 45 minut. 

Upečené vyklopíme a pak pocukrujeme. To ale nemusí být. 

Dobrou chuť!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen